sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Valoa pimeyteen

Perjantaina oli Aamulehden Valo-liitteessä artikkeli älylaastarista. AL:n tilaajat: lukekaa! Kyseessä ei ole vielä valmis tuote, mutta ajatuksena on siis edullisen iholle liimattavan "laastarin" avulla mitata tietoa ihmisen kehosta (tässä tapauksessa EKG) ja lähettää anturidata Bluetoothin avulla kännykkään ja edelleen pilvipalveluun prosessoitavaksi.

Eilen olin sitten lasten kanssa Tampere-talolla "Valoa pimeyteen" -tiedetapahtumassa, jossa myös  älylaastaria kehittävä tiimi oli paikalla. Aiheesta lisää Tampereen yliopiston sivuilla: http://www.uta.fi/valoa/

Jututin älylaastarin kehittelijää ja maalailimme tulevaisuuden visioita. Voi olla että kymmenen vuoden päästä, ellei aikaisemminkin, lääkärin vastaanotolle menevä voi antaa lääkärille diagnoosin tekemisen avuksi huomattavan määrän mittaustietoa kehostaan ja elintoiminnoistaan. Tällaisen tekniikan kehitys yhdistettynä alati pahenevaan sairaanhoidon resurssipulaan on minusta aika kova juttu!

Tiedetapahtumassa oli kaikenlaista mielenkiintoista, mutta itselleni ei mitään järisyttävää uutta. 3D-tulostimen olen nähnyt ennenkin mutta nyt ensimmäistä kertaa työn touhussa. Tällainen tieteen popularisointi on kyllä erittäin tervetullutta.

Tässä yksi videonpätkä tapahtumasta. Video on Hackerspacen standiltä. Vasemmalla näkyy 3D-printteri, joka sutaa parin kuutiosenttimetrin kokoista palikkaa kolmisen varttia. Vihreäksi maalattu leluase on koottu 3D-tulostetuista muoviosista. 


Tampereen Tammelassa on Hackerspacen "luola" jossa voi harrastaa kaikenlaista elektroniikkaan liittyvää toisten samanhenkisten kanssa. Olen pojan kanssa kerran käynyt siellä katsomassa meininkiä. Siellä oli joku koodaamassa jotain robottisovellusta. Sulautettua eli laiteläheistä ohjelmointia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Blogin asetukset mahdollistavat tällä hetkellä anonyymin kommentoinnin. Toivon silti asiallisuutta. Jos haluat mieluummin antaa suoraa palautetta, mailaa osoitteeseen gemini[at]live.fi. Olisi myös kiva jos anonyyminäkin allekirjoittaisit viestisi tavalla tai toisella, esim. etunimellä tai nimimerkillä.
Kiitos!