maanantai 20. tammikuuta 2014

OpenStreetMap

Onko minun lisäkseni kukaan muu koskaan tuskaillut kaupallisissa kartoissa viliseviä virheitä? Paitsi että navigointi voi mennä karttavirheiden takia poskelleen, niin virheiden korjaaminen voi osoittautua todella työlääksi. Eri karttapalveluilla on kullakin oma tapansa käsitellä kartoista löydettyjä virheitä. Rivikäyttäjille annetaan kyllä mahdollisuus kertoa missä on virhe ja millainen, mutta kuinka nopeasti korjaus päivittyy navigaattoreihin tai edes kyseysen karttafirman netissä olevaan karttaan, se onkin jo kokonaan eri asia.

Esimerkiksi Nokia Maps eli nykyinen HERE.com tarjoaa mielestäni ihan laadukkaita karttoja ja navigointia, mutta karttavirheiden korjaus tuntuu olevan jokseenkin retuperällä. Vuosia sitten intoilin että HYVÄ HYVÄ, HIENOA, kun Nokia Maps julkaisi semmoisen kuin Map Creator. Sen avulla kuka tahansa voi ilmoittaa karttavirheistä, ehdottaa parannuksia ja katselmoida toisten tekemiä muutosehdotuksia. Näin muutokset menevät nopeasti läpi. Ainakin periaatteessa. Nimittäin vaikka vuosia on kulunut Map Creatorin julkaisusta, se on Euroopassa käytännössä hyödytön. Koko mantereella on edelleen vain KAKSI maata joiden karttoja käyttäjät voivat päivittää: Färsaaret ja Valko-Venäjä. Mahtavaa!
 
Onneksi kaupallisille kartoille on vaihtoehto. Loinpa sitten maanantaipäivän kunniaksi itselleni tilin OpenStreetMap -palveluun. OSM:n karttojen käyttö on täysin lisenssimaksuista vapaata. Tuhannet ja taas tuhannet vapaaehtoiset päivittävät karttojen tietoja koko ajan. Hakkerietiikan käytännön toteutusta parhaimmillaan! Kokeilin heti muokkausominaisuuksia ja lisäsin kotikyläni, Evijärven Särkikylän kylänraitin karttaan. Se kävi helposti ja nopeasti. Ei tarvinnut postittaa monimutkaista virheraporttia minnekään. Sen kun meni ja muutti karttaa. Tiesin entuudestaan että OSM:n karttoja voi päivittää kuka tahansa, mutta silti ällistyin, kuinka helppoa palveluun oli kirjautua ja karttoja muuttaa.

Tottakai tuommoisessa vapaaehtoisvoimin pyörivässä karttapalvelussa on ongelmansa. Aineiston kattavuus ei ole taattua eikä ylläpito organisoitua, eikä kukaan ole estämässä mahdollista vandalismia. Ja niin edelleen. Kuulen korvissani kyynikoiden kommentit. Mutta niin hienosta hankkeesta on kysymys, että hyvään kannattaa kuitenkin uskoa! Haastan täten jokaisen, jonka sisällä sykkii pieni hakkerin sydän, rekisteröitymään OpenStreetMap -palveluun ja tarkistamaan onko omat kotikulmat oikein dokumentoitu!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Blogin asetukset mahdollistavat tällä hetkellä anonyymin kommentoinnin. Toivon silti asiallisuutta. Jos haluat mieluummin antaa suoraa palautetta, mailaa osoitteeseen gemini[at]live.fi. Olisi myös kiva jos anonyyminäkin allekirjoittaisit viestisi tavalla tai toisella, esim. etunimellä tai nimimerkillä.
Kiitos!