maanantai 28. joulukuuta 2015

Pyykinpesukoneen korjaus tee-se-itse

Tässä postauksessa hieman asiaa pyykinpesukoneen huoltamisesta / korjaamisesta.

Sopivasti juuri joulun pyhien alla pyykkikone ilmoitti, että veden poistopuolella on vikaa. Koneen merkki ja malli on Miele W1914 WPS. Ostimme koneen kolmisen vuotta sitten Saksassa asuessamme. Se "puhuu" saksaa, eli näyttö ilmoitti "Fehler - Wasserablauf". Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun kyseinen virheilmoitus tuli, ja pyykkäämistä oli menestyksellä jatkettu aikaisempienkin virheilmoitusten jälkeen. Päätin kuitenkin että nyt on korkea aika korjata kyseinen masiina, koska Murphyn lakien mukaan kone saattaa juuri nyt, joulun alla, irtisanoa työsopimuksensa.

Siispä tuumasta toimeen. Hetken googlailtuani löysin hyvän ohjevideon Mielen purkamiseen. Kiitokset kyseiselle tuntemattomalle saksalaiselle herrasmiehelle. Hyödynsin videota purkamisessa ja tein YouTubeen oman versioni, josta on enemmän apua ainakin suomenkielisille lukijoille.

Oletin vian juurisyyn löytyvän saksalaisvideolla näytetystä ilmanpaineputkesta. Se oli kuitenkin putipuhdas, eikä täynnä moskaa, kuten videolla näytetään. Sen sijaan pelastin poistoventtiilin välistä noin 8 cm pitkän ja pari-kolme milliä halkaisijaltaan olevan muoviputken pätkän, jonka oletan olleen edellisessä elämässään tikkarin tikku. Kun se kelluu sopivasti, se ui palloventtiilin väliin ja laukaisee poistoventtiilin vian. Tämä selittää miksi vikailmoitusta ei tullut jokaisella koneellisella.

Huoltotoimenpiteen jälkeen kannet kiinni ja kone ryplöttämään. Pikaohjelma meni läpi pari kertaa täysin moitteetta ja olin jo huokaisemassa helpotuksesta, kun kone ilmoitti tylysti. "Fehler - Wasserzulauf". Elikkä vikaa tulovesipuolella. Ai, miten kiva! Kellokaan ei ollut vasta kuin puoli yksi yöllä... Päätin, että tämä katsotaan nyt kuitenkin loppuun saakka.

Saksalaisvideossa mainittiin että koneen sivulla, vasemmalla puolella kulkee kaikenlaisia letkuja ja niiden putsaaminen kannattaa joka tapauksessa. No niin kannattaa. Puristelin letkuja jo ensimmäisellä avauskerralla ja etsin mielessäni letkuista sakkaa. Ajattelin, että jos letkuissa tuntuu sakkaa, niin ne on parasta irrottaa ja puhdistaa. Sakkaa ei kuitenkaan tuntunut. Moka! Letkut eivät tosin olleet täynnä kalkkipitoista hiekkamaista sakkaa (kuten eräässä käytetyssä astianpesukoneessa jonka kerran avasin kun ei ostamisen jälkeen ei alkanut toimia lainkaan), mutta sakka olikin pehmeää, sellaista jota ei voi tuntea letkuja puristelemalla!
Irrotin ja puhdistin puolen tusinaa letkua, putkea ja yhdyskappaletta. Parista letkusta tuli sellaista möhnää (ks. kuva yllä), että ei mikään ihme, vaikka tulee toimintahäiriöitä. Putsaamisen jälkeen kone taas kiinni ja töpseli seinään. Kun kapine vihdoin oli kasassa, kohtasin vielä sellaisen klassisen yllätyksen, että luulet laittaneesi kaiken oikein takaisin paikalleen, mutta kädessäsi on vielä pari ruuvia ja ihmettelet mistä ne mahtavat olla peräisin... Siispä: kone pura ja kokoa! Puuttuneet ruuvit olivat sittenkin koneen sisä- eikä ulkopuolelta, eli koko konetta ei olisi tarvinnut purkaa. Mutta nytpä sekin homma sujuu sitten tarvittaessa rutiinilla :-) Sen verran voisi ottaa opiksi ja vinkata muillekin, että jos purkaa jonkun laitteen josta tarvitsee irrottaa enemmän kuin yksi ruuvi, voisi olla aika kätevää että nappaisi kuvan jokaisesta ruuvista ennen irrottamista.

1 kommentti:

  1. Lisäys tähän! Keväällä paljastui että tulovesipuolen virheilmoitukset jatkuivat tee-se-itse -huollostani huolimatta. Tilasin ihka oikean pesukoneenkorjaajan. Sellaisen jonka lähtötaksa on 90 euroa. Hän kävi kääntymässä ja totesi että tulovesihana on epäkunnossa, ei anna kunnolla vettä. Soitto Lännen Kiinteistöpalveluun, kävivät vaihtamassa tulovesihanan. Vedenottoääni muuttui AIVAN toisenkuuloiseksi ja virheilmoitukset loppuivat kuin seinään!
    -Juha R-

    VastaaPoista

Hei! Blogin asetukset mahdollistavat tällä hetkellä anonyymin kommentoinnin. Toivon silti asiallisuutta. Jos haluat mieluummin antaa suoraa palautetta, mailaa osoitteeseen gemini[at]live.fi. Olisi myös kiva jos anonyyminäkin allekirjoittaisit viestisi tavalla tai toisella, esim. etunimellä tai nimimerkillä.
Kiitos!