torstai 12. kesäkuuta 2014

Täh? Joko tekoäly hakkaa ihmisälyn?

Viikonloppuna monien kulmakarvat kohosivat, kun lehdet ympäri Suomea ja maailmaa julkaisivat jutun, jonka mukaan "tekoäly" on ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa läpäissyt ns. Turingin testin. Jutun sisältö oli kaikissa lehdissä samansorttinen. Muistin virkistykseksi tässä Digitodayn juttu aiheesta.

Totuus ei kuitenkaan ole aivan sitä miltä se lehtijutun mukaan näyttää! Testattavana ei ensinnäkään ollut minkään sortin tekoäly, vaan tuiki tavallinen chatbot, eli keskustelurobotti. Keskustelurobotti on yksinkertainen skripti, joka yrittää matkia ihmistä. Sille voi siis chattailla ja se chattailee takaisin. Vastaavanlaiset keskustelurobotit ovat ennenkin saaneet ihmisiä menemään lankaan.

Toisekseen testin olosuhteet olivat kaikkea muuta kuin tieteellisesti pätevät, eikä koko Turingin testiä voida pitään kovin pätevänä tekoälyn mittarina. Eikä keskustelurobotilla muutenkaan ole mitään tekemistä oikean tekoälyn kanssa.

Jos siis luit valtamedian jutun ja ihmettelit josko tekoäly menee kohta ihmisälyn ohi, niin voit lopettaa ihmettelyn tähän. Tekoälyllä on vielä paljon matkaa ihmisälyyn. Asiaa paremmin valaiseva juttu löytyy englanninkieliseltä hakkerisivustolta.

Joitakin vuosia sitten olin mielenkiintoisella luennolla ihmisen aivoista. Pelkässä matemaattisten laskutoimitusten suorittamisessahan laskukoneet ovat ohittaneet ihmisen jo kymmeniä vuosia sitten. Mutta rinnakkainen tietojenkäsittelykapasiteetti on ihmisaivoilla edelleen aivan omaa luokkaansa. Tutkija havainnollisti ihmisaivojen huikeaa ylivertaisuutta verrattuna tietokoneisiin näin:  kun seisot kahdella jalalla silmät auki, hermoimpulssit ja aivot tekevät töitä tasapainon säilyttämiseksi sen verran, että mikä tahansa kotitietokone hoitaa homman. Kun sitten suljet silmäsi, aivotyöskentelyn määrä lisääntyy eksponentiaalisesti, mutta kyllin iso klusteri supertietokoneita pystyy vielä samaan. Sitten kun nostat lisäksi toisen jalan ilmaan, ei mikään määrä supertietokoneita vielä edes teoriassa kykene yhtä massiiviseen rinnakkaiseen tietojenkäsittelyyn!

Eli muista, aina kun haluat päänsisäisen superhypertietokoneesi tositoimiin, niin seiso vähän aikaa yhdellä jalalla silmät kiinni :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Blogin asetukset mahdollistavat tällä hetkellä anonyymin kommentoinnin. Toivon silti asiallisuutta. Jos haluat mieluummin antaa suoraa palautetta, mailaa osoitteeseen gemini[at]live.fi. Olisi myös kiva jos anonyyminäkin allekirjoittaisit viestisi tavalla tai toisella, esim. etunimellä tai nimimerkillä.
Kiitos!