tiistai 24. kesäkuuta 2014

ParkMan - jo oli aikakin!

Vihdosta viimein Tampereellakin voi maksaa pysäköinnin kätevästi kännykällä! Ei enää sitä sitä jokakertaista tuskanhikeä kun mukana ei ole sopivia kolikoita. Puhumattakaan siitä hermoilusta kun pysäköintiaika on loppumassa ja olet edelleen Frenckellillä jonossa ja mietit ehtisikö käydä lisäämässä kolikoita mittariin vai ottaisiko riskin että lappuliisa ehtii paikalle. ParkMan toimii Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa, Porissa, Kotkassa, ja Porvoossa.

Jonkinlainen tekstiviestiviritys Tampereella on ollut toiminnassa aikaisemmin, mutta sitten sitäkin lakattiin päivittämästä. Viime talvena kun yritin päivittää tietoni järjestelmään, mikähän Nettiparkki tai GSM-Maksu sen nimi mahtoi olla, sain tiedon että järjestelmää ei enää päivitetä, kaiva ne kolikot vain esiin. Toki kolikoillakin voi edelleen maksaa ja hyvä niin. Manuaalinen systeemi on kuitenkin huomattavasti toimintavarmempi. Jos kännykästä sattuu loppumaan akku ja autossa ei ole mukana laturia, niin se siitä Parkmanista sitten sillä kertaa.

Parkman on kuitenkin vertaansa vailla helppokäyttöisyydessä. Ajat parkkiin ja käynnistät mobiilisovelluksen. Se hakee heti tarkan sijaintisi, näyttä sen kartalla ja kertoo että olet Tampereella osoitteessa vaikkapa Sorinkatu 1, maksuvyöhyke kaksi joka tekee 1,6€ per tunti. Valitse maksimipysäköintiaika esim. 2 tuntia, ja klikkaa "Hyväksy". Sitten voitkin poistua autolta kaikessa rauhassa, tarvitsematta miettiä onko nyt 35 vai 45 minuuttia aikaa hoitaa asiointi.

Jos parkkipirkko tulee syynäämään, hän näkee auton tuulilasissa Parkman -tarran ja tarkistaa järjestelmästä, että toden totta tässä on laillisesti parkissa henkilöauto ABC-123 ja pysäköintimaksu juoksee. Kun on itse palaamassa autolle, menee Parkman-sovellukseen ja klikkaa "Lopeta pysäköinti". Jos puhelimesta sattuu loppumaan vaikka akku tai pysäköinnin unohtaa lopettaa, taksa menee kuitenkin vain se maksimitaksan mukaan jonka on itse valinnut. Järkevintä on siis valita pysäköintiaika reippaasti yläkanttiin ja pitää huolen että muistaa lopettaa pysäköinnin kun tulee autolle.

Parkmanin paras puoli on, että maksu menee todellisen pysäköintiajan mukaan. Parkman veloittaa lisäksi palvelumaksua 0,49€ per pysäköinti. Minusta se on pieni hinta hyvästä palvelusta. Toki pysäköinnin hinnasta ja ajoituksesta riippuen kolikoilla voi päästä halvemmalla - maksimissaan siis tuon 0,49€ halvemmalla jos autolle tulee juuri silloin kun kolikoilla maksettu pysäköintiaika loppuu. Mutta huonosti ajoitettuna pysäköinnin maksaminen kolikoilla voi tulla monta euroa kalliimmaksi - tai sitten monta kymmentä euroa kalliimmaksi, jos parkkipirkko ehtii ensin :-)

Parkman veloittaa pysäköintimaksut kuukausittain suoraan maksukortilta (Visa, MasterCard, Eurocard ja Maestro) ja lähettää sähköpostiin erittelyn pysäköinneistä.

Parkman-sovellus toimii kaikilla yleisimmillä mobiilialustoilla; Windows Phone, Android ja iOS. Sovellus löytyy puhelimen omasta sovelluskaupasta hakusanalla Parkman. Myös Parkmanin nettisivuilla on latauslinkki. Kun lataat sovelluksen ja annat tietosi, kannattaa syöttää promokoodi VPDQL, niin saat 10€ ilmaista pysäköintirahaa. Koodin omistaja (allekirjoittanut) saa jokaisesta koodin käytöstä 5€ pysäköintirahaa. Parkmanin voi ottaa käyttöön myös ilman promokoodia, mutta silloin ei saa mitään bonuksia.

Itse en tuota tiennyt ja kun muutama viikko sitten tuli taas asiaa kaupungille omalla autolla ja huomasin parkkimittarissa ParkMan -mainokset, asensin sovelluksen ja otin käyttöön siltä seisomalta. Bonuksia ei tullut, mutta otetaanpa vahinko takaisin ja mainostetaan Parkmania täällä blogissa!

9 kommenttia:

 1. Hyvä homma jos sovellus käy joka paikassa! Täällä Oulussa Nextpark ei käy joka paikassa, eli silti pitää olla niitä kolikoita aina jossain jemmassa. Tervetuloa vaan Ouluun!

  VastaaPoista
 2. Tänään oli Aamulehdessä juttu näistä mobiilipysäköintisovelluksista. Suomessa kerrotaan olevan kaksi firmaan, ParkManin kilpailija on EasyPark. Mikäs tää NextPark sitten on???
  -Juha-

  VastaaPoista
 3. Aivan yliveto palvelu Per:ilta ParkManilla. Pääsiäispyhinä jaksoi vastata ystävällisesti moneen kertaan kysymyksiini! Jos itse Parkki toimii yhtä hyvin on firma Suomessa harvinaisuus!
  Rolle

  VastaaPoista
 4. Jouduin juridis-kaupallisista syistä poistamaan kaksi kommenttia, koska niissä esiintyi norkkimista.
  -Juha-

  VastaaPoista
 5. Kiitos :-)
  Ja tuo koodihan ei ole kertakäyttöinen eikä vanheneva, joten sitä voi käyttää edelleen kuka tahtoo :-)

  VastaaPoista
 6. Opettelempa tätä ParMan systeemiä nyt. Tarra on jo lasissa ja meinaanpa kokeilla osaako vanha tota systeemiä hyödyntää. Puhelimessani on kaikki palikat asennettu kohdilleen. Ei enää 50 euron virhemaksuja ja jopa suurempiakin :)

  VastaaPoista
 7. "parkman promokoodi" haku kuukkelista toi tämän blogin heti toisena parkmanin oman sivun jälkeen, joten promokoodi napattu täältä. Oletko koskaan vielä joutunut maksamaan itse omaa pysäköintiä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymästä. Parkman lopetti hyvittämisen sen jälkeen kun hyvityksiä oli tullut parin sadan euron edestä, joten valitettavasti en saanut tällä ilmaisia pysäköintejä loppuelämäksi :-) Luulen että eniten aktivointeja tuli varmaan kaveripiiristä ja niistä lippulappusista joita jaoin autojen tuulilaseihin.

   Poista

Hei! Blogin asetukset mahdollistavat tällä hetkellä anonyymin kommentoinnin. Toivon silti asiallisuutta. Jos haluat mieluummin antaa suoraa palautetta, mailaa osoitteeseen gemini[at]live.fi. Olisi myös kiva jos anonyyminäkin allekirjoittaisit viestisi tavalla tai toisella, esim. etunimellä tai nimimerkillä.
Kiitos!