tiistai 4. syyskuuta 2018

Moodmetric -sormus: ensivaikutelmat

Sain pomolta testattavaksi Moodmetric -nimisen älysormuksen. En tiennyt sormuksesta mitään etukäteen. Sen verran tiesin että joku älysormus sieltä varmaaan on tulossa, koska pomo kysyi sormen ympärysmittaa. Yhtenä kauniina aamuna töihin tullessa näppiksen päällä oli sitten ruskea paksusta pahvista tehty pussi jossa oli koristeellinen sulkijatarra. Kun pussista paljastui kevyt, pieni ruskea pahvikotelo, viimeistään siinä vaiheessa arvasin että täällä on nyt se sormus.


Sormus koostuu kahdesta johtavasta rinkulasta joiden välillä on muovieriste, sekä kylpyammeen mallisesta mokkulasta, joka on saman kokoinen ja pahasti saman näköinenkin kuin pienimmät Bluetooth-korvanapit. Laitteen päällä on led-valo joka palaa ladattaessa ja toisessa päässä micro-USB -liitin lataamiseen.

Ensivaikutelmassa ei ollut hurraamista.
1: Sormus oli liian pieni oikean käden keskisormeen johon sitä ajattelin, ja jonka ympärysmitan toimitin
2: Tämä on täysin subjektiivinen mielipide, mutta IMHO ”sormus” on ruma ja kömpelö
3. Sormuksesta sanotaan että se ei ole vedenpitävä, ainoastaan roiskeveden pitävä. Tämä oli pettymys. Pitäisikö sormus irrottaa kun pesee kädet? Hankalaksi menee...
4. Käyttöliittymä vaikuttaa puolivalmiilta. Mobiilisovellus ei tarjoa mitään selitystä tuolle salaperäiselle MM-lukemalle, kalibrointinappi/teksti ei reagoi mitenkään, appis tarjoaa kirjautumisen pilveen mutta ei lainkaan rekisteröitymistä, yms.

Kuriositeetti: Moodmetricin kotisivu on www.moodmetric.com. Jos erehtyy laittamaan s-kirjaimen perään, eli www.moodmetrics.com, selain edelleenohjaa jonkun Dr. Majeresin sivulle "Welcome to modern behavioral therapy". Hämmentävää :-)

Mutta se oli siis ensivaikutelma. Seuraavana päivänä Moodmetriciltä laitettiin viestiä perään ja kyseltiin miten käyttöönotto on sujunut. Annoin tietenkin rehellisen palautteen saamani ensivaikutelman pohjalta. Sain ystävällisen vastauksen jossa seliteltiin kommentoimiani asioita. Pisteet asiakaspalvelulle. Annetaan Moodmetricille mahdollisuus!

Firman kotisivulla on seikkaperäinen artikkeli siitä miten Moodmetric toimii, mitä se mittaa, mitä MM-indeksistä voi päätellä jne. Asia on läpeensä mielenkiintoista ihmiselle, joka on kiinnostunut biosignaalien mittaamisesta ja stressinhallinnasta. Sivustolla olevien artikkelien perusteella tämä pikkuruinen laite todellakin rekisteröi ihmisen stressitasoa. Mittaus perustuu ihon sähkönjohtavuuteen ja sen muutoksiin. Pitkäaikainen stressi on yhteydessä kohonneisiin sairastumisriskeihin yms. joten hyvinvoinnistaan huolta voi saada Moodmetricin avulla palautetta elimistönsä kuormituksesta.


Suora lainaus: "Hetkelliset mittausarvot eivät ole tärkeitä pitkän tähtäimen stressinhallinnassa. Sekä korkeat että matalat vireystasot kuuluvat jokaiseen päivään. Pitkällä ajanjaksolla tärkeintä on tasapaino. Moodmetric-sovellus tarjoaa reaaliaikanäkymän sekä päiväkirjan ja analytiikkaa stressinhallinnan tueksi. Tärkeintä on kuitenkin seurata yhtä lukua: vuorokausikeskiarvo kertoo kuinka hyvin autonomisen hermoston eri puolet ovat tasapainossa. (Lue lisää Moodmetric-indeksistä sekä autonomisesta hermostosta artikkelisarjastamme.) Jos lukema ylittää reilusti arvon 50, on kuormitus suurempaa kuin palautuminen. Noin 50 kertoo normaalista tilanteesta: päivän ja yön aikainen lepo on riittävää verrattuna koettuun positiiviseen ja negatiiviseen stressiin. Merkittävän alhaiset vuorokausilukemat ovat harvinaisempia. Ne saattavat viestiä alakulosta tai masennuksesta."

Saapa nähdä mitä sormus saa minusta irti. Täytyy laittaa joidenkin viikkojen päästä uutta postausta ja raportoida havaintoja.

Tasapuolisuuden vuoksi tässä vielä Moodmetricin toimitusjohtajan (!) kanssa käydyn keskustelun pohjalta selitykset huonolle ensivaikutelmalle:
1. Sormusta on viittä kokoa ja minulle toimitettiin niistä suurin, joka on hivenen pienempi kuin antamani ympärysmitta. Ok, aina ei voi voittaa :-) Pakko mainita kuitenkin että sormusta on tosi vaikea saada pois vasemmasta etusormesta esim.urheilun jälkeen.
2. Sormuksesta on myös yhteistyössä Kalevala Korun kanssa tehtyjä kauniimpia versioita. Minulle oli tilattu karumpi "työterveyshoitajaversio" jonka ei ole tarkoituskaan muistuttaa korua. Tämä menee siis pomon piikkiin...
3. Käsien pesussa sormus saa onneksi olla kädessä, koska elektroniikka on käsitelty vedenpitäväksi, mutta "Olemme pitäneet tuon saatetekstin, sillä sormuksen jäädessä hyvin märäksi, mittaus näyttää jonkin aikaa väärin." Saunaan, suihkuun ja uimaan mennessä sormus pitää valitettavasti irrottaa ettei se vahingoitu.
4. Mobiiliappiksen puutteista palaute meni läpi ja aikoivat tehdä siihen myös parannuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Blogin asetukset mahdollistavat tällä hetkellä anonyymin kommentoinnin. Toivon silti asiallisuutta. Jos haluat mieluummin antaa suoraa palautetta, mailaa osoitteeseen gemini[at]live.fi. Olisi myös kiva jos anonyyminäkin allekirjoittaisit viestisi tavalla tai toisella, esim. etunimellä tai nimimerkillä.
Kiitos!