torstai 21. elokuuta 2014

Isoveljen kuulumisia

Päivitin tietoni "isoveljestä", jolla tarkoitan maailman suurinta tiedusteluorganisaatiota eli NSA:ta. Luin kirjan, jonka kirjoittaja on Glenn Greenwald ja kirjan nimi on "Edward Snowden - Ei pakopaikkaa" ja alaotsikkona "Kertomus NSA:sta ja vakoiluvaltio USA:sta". Suosittelen kirjaa lämpimästi ihan kaikille. Erityisesti sellaisille, jotka haluavat tietää millaista tietoa meistä internetin kautta kerätään sekä varsinkin sellaisille, joita ei voisi vähempää kiinnostaa millaista tietoa meistä internetin kautta kerätään!

Kun Snowdenin paljastukset tulivat julki kesäkuussa 2013, minua yllätti lähinnä yksi asia. Se, että asia - siis se miten härskisti NSA vakoilee suunnilleen koko maailmaa - tuli niin monelle yllätyksenä. Mielestäni paljastuksissa ei ollut kovin paljon sellaista, mitä Internetiin tuotetuissa sisällössä ei olisi käsitelty jo aikaisemmin ja mitä omia aivoja käyttävä ei olisi voinut päätellä olevan olemassa.

Siitä huolimatta Greenwaldin kirja sai minut taas pitkästä aikaa haukkomaan henkeäni ja puistelemaan päätäni. Koska se on sittenkin eri asia lukea NSA:lta vuodetun autenttisen dokumentin kopiota, kuin lukea erilaisia epäilyksiä ja päätellä mielessään, että sellaista ja sellaistakin varmasti tapahtuu.

Kirja sai minut pohtimaan valvonnan ja yksityisyyden suhdetta. Tästä aiheesta oli kirjassa erittäin valaisevaa rautalankavääntöä ja hyviä esimerkkejä. Joskus kuulee jonkun sanovan siihen tapaan, että "Eihän minulla ole mitään salattavaa. En ole tehnyt mitän rikollista, joten minulla ei ole myöskään mitään pelättävää, tuskin olen NSA:n silmissä kauhean kiinnostava, siinäpähän vakoilevat tylsää elämääni." Tuollainen asenne sisältää kaksikin vakavaa, perustavaa laatua olevaa ajatusvirhettä.

Ensimmäinen ajatusvirhe on se, "eihän minulla ole mitään salattavaa".Väärin! Yksityisyyttä tarvitsevat kaikki. On jokaisen ihmisen perusoikeus pitää joitakin asioita vain omana tietonaan ja esimerkiksi viestiä toisten ihmisten kanssa ilman pelkoa jatkuvasta tarkkailusta. Ai, eikö sinulla ole kertakaikkiaan mitään salattavaa? Hyvä, sitten sinulla ei varmaan ole mitään sitä vastaan, että avaan kaiken kirjepostisi ennenkuin saat ne? Sähköpostista tietysti puhumattakaan. Ja voisin oikeastaan saman tien kerätä puhelutietosi, nettisurffailuhistoriasi ja Skype-tilisi logitiedot. Ja Facebook-päivitykset. Ja Dropboxiin tallentamasi tiedostot. Ja Picasaan, ja Google Driveen. Siinä sivussa saatan saada tilinauhasi, pankilta saamasi viestin, lomakuvasi, ystävältäsi saamasi maratonisähköpostin ja sen yhden yöllisen chattailusession tiedot. Niin niin, minä. Jaa miksi haluaisin ne? Noh, kun niiden kerääminen on niin helppoa. Ja eihän sitä koskaan tiedä jos niille vaikka joskus keksisi jotain käyttöä... Oikeastaan voisin tietääkin mihin niitä voisi käyttää. Mutta se tietohan sinua varmaan ei voisi vähempää kiinnostaa?

Toinen ajatusvirhe on se, että vain rikollisilla on jotain pelättävää. Tutkitaanpa asiaa hieman tarkemmin. Rikollisuus on jotain, joka on selvästi määritelty laissa. Hyvä. Entä jos hallituksen kanssa eri mieltä oleminen määritellään terrorismiksi?  Että aina kun äänestämäsi puolue on oppositiossa ja esität hallituksen vastaisia mielipiteitä, sinun voidaan sanoa syyllistyneen terrorismiin! Kuulostaa kaukaa haetulta, mutta on ikävää todellisuutta esim. rapakon takana. Lukekaa kirja ja hämmästykää lisää.

Annetaan kirjan takakansitekstin puhua:
Toukokuussa 2013 Glenn Greenwald lensi Hongkongiin tapaamaan nimetöntä tietolähdettä, joka halusi viestiä ainoastaan vahvasti salatuilla välineillä. Lähde väitti voivansa todistaa Yhdysvaltain viranomaisten vakoilevan niin USA:n kansalaisia kuin koko muuta maailmaa. Lähteeksi paljastui 29-vuotias Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston, NSA:n, työntekijä Edward Snowden. 

Greenwald yhdistää nyt ensimmäistä kertaa ne palaset, joita on julkisuudessa vuoden aikana ollut esillä. Hän kertaa hermoja raastavan kymmenpäiväisen Honkongin-matkansa tapahtumia ja tulkitsee The Guardianissa julkaisemiensa paljastusten seurauksia. 

Greenwald tuo esiin myös aiemmin julkaisemattomia dokumentteja NSA:sta ja sen kansainvälisten liittolaisten ennennäkemättömästä vallan väärinkäytöstä. 

Kirja julkaistaan samanaikaisesti koko maailmassa useilla eri kielillä.

Kirjan esittelyitä netissä:
Kirjavinkit.fi
Rosebud.fi

Täällä Hesarin juttu Greenwaldin ja Snowdenin tapaamisesta,"Agenttitarina Snowdenin takana – saapui haastatteluun Rubikin kuutio kädessään".

Tähän loppuun sellainen määrä avainsanoja (suurin osa on erilaisia NSA:n vakoiluohjelmien ja -menetelmien peitenimiä) siltä varalta että NSA ei muuten löydä tätä postausta: NSA, NSAW, NSAT, SATC, TAO, SIGAD, SIGINT, FISA, FISC, ECSU, FAA, JTRIG, MSOC, NIC, BOUNDLESS INFORMANT, DIA, CIA, FORNSAT, MARINA, MYSTIC, MUSKETEER, CLEVERDEVICE, ORANGECRUSH, HIGHLANDS, KATEEL, HIGHLIGHT, SIGAD, PRINTAURA, NOFORN, POCOMOKE, MERCED, PERDIDO, MAGOTHY, BLACKFOOT, VAGRANT, WABASH, POWELL, MAGNETIC, MINERALIZE, GENIE, BLACKHEART, PBX, DROPMIRE, DEWSWEEPER, RADON, OSAGE, MULBERRY, DOBIE, SULPHUR, REQUETTE, YUKON, WESTPORT, NAVAJO, PANTHER, PRISM, GCHQ, FVEY, TARMAC, MSOC, WORDGOPHER, FORNSAT, DARKQUEST, ELEGANTCHAOS, XKS, XVR, ASPHALT, SHAREDVISION, SHELLTRUMPET, TRAFFICTHIEF, DANCINGOASIS, Booz Allen Hamilton, SAIC, BLARNEY, STORMBREW, FAIRVIEW, OAKSTAR, STEELKNIGHT, BUFFALOGREEN, NCSC, FAD, SILVERZEPHYR, ARTIFICE, WOLFPOINT, BRECKENBRIGE, QUAILCREEK, FAA702, US-984XN, FY12, SkyDrive, Skype, CSEC, IDSDAFSC, ISNU, ICREACH, BLACKPEARL, S2C42, S2C42SATC, POTUS, PROTON, X-KEYSCORE, SOUTHWINDS, COINTELPRO, ACLU, Michael Hayden, Julian Assange, Chelsea Manning, Jesselyn Radack, Thomas Tamm, Bill Binney, Laura Poitras, Janine Gibson, Stuart Millar, Alan Rusbridger, Ewen MacAskill, Jeremy Scahill, Edward Snowden, Glenn Greenwald.

Lisää avainsanoja: tietoturva, tietoturvallisuus, kyberturvallisuus, salaus, kryptaus, vakoilu, nettivakoilu, verkkovakoilu, digivakoilu, Orwell, 1984, isoveli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Blogin asetukset mahdollistavat tällä hetkellä anonyymin kommentoinnin. Toivon silti asiallisuutta. Jos haluat mieluummin antaa suoraa palautetta, mailaa osoitteeseen gemini[at]live.fi. Olisi myös kiva jos anonyyminäkin allekirjoittaisit viestisi tavalla tai toisella, esim. etunimellä tai nimimerkillä.
Kiitos!